Суспільство
7 речей, які ніколи не потрібно класти в духовку
близько 19 годин тому
•
Події Києва
Не всі речі безпечні для духовки, деякі можуть розплавитися, загорітися або вибухнути при високій температурі. Варто знати, що входить у список заборонених предметів.
Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на сайт Southern living.
Вощений папір
Вощений папір не підходить для духовки. Він покритий воском, який може розплавитися або загорітися при високій температурі (зазвичай понад 120-150 °C).
Для випікання слід використовувати пергаментний папір, який стійкий до високих температур (до 220-250 °C) і не виділяє шкідливих речовин.
Тому ніколи не слід викладати вощений папір на дека для випічки або форми для тортів, натомість збережіть його для пакування продуктів.
Вироби з пластику
Більшість пластиків плавиться при температурах від приблизно від 100°C до 250 °C, а духовка зазвичай працює при 150-250 °C і вище. Крім того, нагрівання пластику може призвести до виділення шкідливих хімічних речовин, таких як BPA чи фталати, що небезпечно для здоров’я.
Виняток становлять тільки спеціальні пластикові форми та контейнери, позначені як "oven-safe" або з максимальною допустимою температурою, яка вказана виробником.
Деякі види скла
В духовку можна класти лише посуд, який виготовлений із загартованого або боросилікатного скла та позначений як "безпечний для духовки".
Основні види, яких слід уникати:
звичайне кухонне скло (келихи, склянки) - може тріснути при нагріванні понад 50-70°C через нерівномірне розширення
тонке або кольорове декоративне скло - не витримує термічний удар
скло з дефектами або подряпинами - навіть термостійке може лопнути при нагріванні
Дерев'яний посуд
Дерев’яний посуд не можна класти в духовку з кількох причин:
висока температура - дерево легко обгорає або тріскається при нагріванні понад 100-120 °C
втрата форми - дерево може деформуватися, розсихатися або розтріскуватися через тепло
пожежа - сухе дерево може загорітися
виділення смол або запахів - нагрівання може призвести до неприємного запаху або небажаних речовин у їжі
Їжу без посуди
Загалом, будь-які продукти, які потрапляють у духовку, слід зберігати в посуді. Основна причина цього - запобігти потраплянню залишків їжі та крапель на дно духовки. Це може не лише пошкодити духовку, але й спричинити утворення диму, який впливає на смак страви та може призвести до пожежі.
Деякі рецепти або інструкції з розігрівання вимагають класти їжу безпосередньо на решітку духовки. У таких випадках переконайтеся, що на решітці під їжею є деко або алюмінієва фольга.
Консерви
Метал у духовці може нагріватися нерівномірно, викликати іскріння або навіть вибухнути через скупчення пари всередині банки.
Якщо потрібно приготувати вміст консервів у духовці, спершу їх слід вийняти з банки і перекласти в жаростійкий посуд (скляний, керамічний або металевий, призначений для духовки).
Контейнери для їжі на винос
Якщо ви бажаєте розігрівати залишки їжі на винос у духовці, то спочатку перекладіть їх у посуд, придатний для використання в духовці.
Багато контейнерів складаються з паперу, картону, пластику і пінопласту. Також навіть одноразові алюмінієві контейнери для їжі на винос не завжди підходять для розігріву в духовці. Багато з цих контейнерів мають покриття, яке не слід піддавати впливу високої температури.
Вас може зацікавити:
7 ознак, що треба терміново замінити духовку
Чим замінити пергаментний папір для випікання
Як швидко очистити духовку без хімії, використовуючи всього два інгредієнти