Суспільство
Не викидайте цибулеве лушпиння: ось чим воно корисне
4 днi тому
•
Події Києва
Лушпиння цибулі зазвичай викидають, але це цінне джерело антиоксидантів і клітковини. Однак уживати його варто обережно, адже воно може містити залишки пестицидів чи пил.
Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на сайт Health.
Чим корисне цибулеве лушпиння
Забезпечує антиоксидантами
За даними MDPI, зовнішні шари цибулі багаті на антиоксиданти. Зокрема, лушпиння червоної цибулі є гарним джерелом флавоноїду під назвою антоціан, тоді як інші види містять кверцетин.
Вони можуть допомогти позбутися вільних радикалів, що викликають захворювання в організмі. Також підтримують здоров'я серця, пригнічують запалення та знижують ризик раку, діабету та інших захворювань.
Флавоноїди можна знайти в решті цибулі, але в нижчих концентраціях.Фактично порошок, виготовлений з цибулевої лушпиння, може містити в десятки разів більше кверцетину, ніж внутрішні шари.
Містять клітковину
Дослідження, опубліковане в журналі Agricultural and Food Chemistry, показало, що лушпиння цибулі містить найбільше харчових волокон, порівняно з внутрішніми шарами.
Продукти з високим вмістом клітковини пов'язані з кращою роботою кишківника, стабільнішим рівнем цукру в крові, зниженням рівня холестерину, профілактикою раку та більшим відчуттям ситості.
Основні ризики
Лушпиння цибулі можна безпечно вживати в невеликих кількостях. Проте вживати його сирим не рекомендується. Це тому, що його важко жувати і це може становити ризик задухи.
В сирому вигляді воно також важче перетравлюються, особливо для тих, у кого чутливий шлунок або синдром подразненого кишечника.
Ще один ризик для організму - залишки пестицидів. Тому варто вибирати органічну цибулю або дуже ретельно мити лушпиння.
Як правильно їсти
Зазвичай лушпиння не їдять сирим через жорстку, волокнисту структуру та неприємний смак. Найчастіше його використовують:
для приготування відварів або настоїв
як натуральний барвник для страв
у косметичних або лікувальних цілях
Переконайтеся, що лушпиння чисте, без плісняви та хімікатів. Людям з проблемами шлунку (виразка, гастрит) варто бути обережними, адже жорсткі волокна можуть подразнювати слизову.
Найкраще у вигляді відвару або настою - промите лушпиння залити окропом, варити 10-15 хвилин, а потім процідити.
Вас може зацікавити:
10 лайфхаків із цибулею для побуту, які вам сподобаються
Простий спосіб, який допоможе зберігати цибулю і часник 3 місяці
Як правильно заморозити цибулю на зиму