Суспільство

Не викидайте цибулеве лушпиння: ось чим воно корисне

4 днi тому Події Києва
Не викидайте цибулеве лушпиння: ось чим воно корисне
Лушпиння цибулі зазвичай викидають, але це цінне джерело антиоксидантів і клітковини. Однак уживати його варто обережно, адже воно може містити залишки пестицидів чи пил. Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на сайт Health. Чим корисне цибулеве лушпиння Забезпечує антиоксидантами За даними MDPI, зовнішні шари цибулі багаті на антиоксиданти. Зокрема, лушпиння червоної цибулі є гарним джерелом флавоноїду під назвою антоціан, тоді як інші види містять кверцетин. Вони можуть допомогти позбутися вільних радикалів, що викликають захворювання в організмі. Також підтримують здоров'я серця, пригнічують запалення та знижують ризик раку, діабету та інших захворювань. Флавоноїди можна знайти в решті цибулі, але в нижчих концентраціях.Фактично порошок, виготовлений з цибулевої лушпиння, може містити в десятки разів більше кверцетину, ніж внутрішні шари. Містять клітковину Дослідження, опубліковане в журналі Agricultural and Food Chemistry, показало, що лушпиння цибулі містить найбільше харчових волокон, порівняно з внутрішніми шарами. Продукти з високим вмістом клітковини пов'язані з кращою роботою кишківника, стабільнішим рівнем цукру в крові, зниженням рівня холестерину, профілактикою раку та більшим відчуттям ситості. Основні ризики Лушпиння цибулі можна безпечно вживати в невеликих кількостях. Проте вживати його сирим не рекомендується. Це тому, що його важко жувати і це може становити ризик задухи. В сирому вигляді воно також важче перетравлюються, особливо для тих, у кого чутливий шлунок або синдром подразненого кишечника. Ще один ризик для організму - залишки пестицидів. Тому варто вибирати органічну цибулю або дуже ретельно мити лушпиння. Як правильно їсти Зазвичай лушпиння не їдять сирим через жорстку, волокнисту структуру та неприємний смак. Найчастіше його використовують: для приготування відварів або настоїв як натуральний барвник для страв у косметичних або лікувальних цілях Переконайтеся, що лушпиння чисте, без плісняви та хімікатів. Людям з проблемами шлунку (виразка, гастрит) варто бути обережними, адже жорсткі волокна можуть подразнювати слизову. Найкраще у вигляді відвару або настою - промите лушпиння залити окропом, варити 10-15 хвилин, а потім процідити. Вас може зацікавити: 10 лайфхаків із цибулею для побуту, які вам сподобаються Простий спосіб, який допоможе зберігати цибулю і часник 3 місяці Як правильно заморозити цибулю на зиму