Суспільство
Цей яскравий сік має багато користі для здоров'я: а ви його п'єте?
4 днi тому
•
Події Києва
Морквяний сік - простий напій, який ховає у собі секрети міцного імунітету, сяючої шкіри та здорового серця. Користь цього яскравого напою виходить далеко за межі звичайного вітаміну А.
Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на сайт Verywell health.
Покращує здоров'я очей
Міністерство сільського господарства США повідомляє, що морквяний сік надзвичайно багатий на вітамін А (бета-каротин) - потужний антиоксидант, який відіграє життєво важливу роль у покращенні зору.
Вітамін А допомагає підтримувати здоров’я поверхні очей і очам надсилати чіткі сигнали до мозку. Одна склянка морквяного соку містить близько 250% рекомендованої добової норми вітаміну А.
Цей сік також є гарним джерелом лютеїну та зеаксантину - двох антиоксидантів, відомих як каротиноїди, які пов'язані зі зниженням ризику очних захворювань, таких як вікова макулярна дегенерація.
Підтримує імунітет
В журналі Immunology Research йдеться, що вітаміни та поживні речовини, що містяться в морквяному соку, підтримують імунну систему. Вітаміни А та С підтримують роботу лейкоцитів, які відіграють вирішальну роль у боротьбі з інфекціями.
Морквяний сік також містить багато вітаміну B6, дефіцит якого пов'язаний з ослабленням імунітету.
Запобігає виникнення раку
За даними PubMed, антиоксиданти в морквяному соку можуть допомогти захистити клітини організму від пошкодження, потенційно знижуючи ризик раку.
Дослідження показали, що більше споживання сирої моркви може бути пов'язане зі зниженням ризику раку легенів, лейкемії та раку підшлункової залози.
Покращує здоров'я шкіри
Стан шкіри може покращитись, якщо ви додасте морквяний сік до свого раціону. Вітамін С у цьому соку допомагає підтримувати вироблення колагену та захищає шкіру від пошкоджень.
Захищає здоров'я серця
Калій - це мінерал, що міститься в моркві та допомагає регулювати кров'яний тиск. Споживання більшої кількості калію пов'язане зі зниженням ризику гіпертонії (високого кров'яного тиску) та інсульту.
Допомагає контролювати вагу
Морквяний сік допомагає задовольнити голод, не додаючи забагато калорій. Вітаміни та мінерали, що містяться в ньому, також можуть забезпечити тривалу енергію.
Хоча він не містить стільки клітковини, як ціла морква, але також може сприяти втраті ваги.
Склад поживних речовин
Одна склянка морквяного соку містить:
калорії - 94
клітковина - 2 г
вуглеводи - 22 г
цукри - 9 г
вітамін С - 20 мг
калій - 689 мг
вітамін А - 2260 мкг
вітамін К - 37 мкг
Потенційні ризики
Хоча морквяний сік вважається здоровим напоєм, але слід враховувати деякі потенційні ризики, зокрема:
містить багато натуральних цукрів - вживання великої кількості може призвести до високого рівня цукру в крові або карієсу
сік містить високий рівень вітаміну А - споживання занадто великої кількості бета-каротину може призвести до каротинемії - стану, при якому ваша шкіра набуває жовтувато-оранжевого кольору
деякі соки можуть бути не пастеризованими - вагітним людям, маленьким дітям та людям з ослабленою імунною системою слід уникати непастеризованих сирих продуктів
Вас може зацікавити:
Часте вживання цього продукту допомагає зменшити запалення та скинути вагу
Що буде, якщо їсти сирий буряк
5 фруктових шкірок, які насправді можна їсти