Суспільство
Як зробити "вічну" свічку з картоплі та олії, яка буде горіти цілий день
близько 11 годин тому
•
Події Києва
Магазинна свічка середнього розміру згорає за 3-4 години, залишаючи вас у темряві та з діркою в бюджеті. Натомість саморобна олійна лампа на базі картоплі здатна горіти від 6 годин до цілої доби (залежно від кількості олії), а її собівартість - копійки.
Як зробити такий світильник власноруч - читайте в матеріалі РБК-Україна.
Чому свічка з картоплі працює?
Секрет у тому, що картопля тут виступає не паливом, а безпечною основою та резервуаром. Горить саме олія. На відміну від парафіну, рафінована соняшникова олія вигорає дуже повільно.
Крім того, картопля, будучи вологим овочем, не загориться сама по собі, що робить таку конструкцію пожежобезпечнішою за звичайні саморобні каганці.
Як зробити свічку з картоплі
Вам знадобляться:
Одна середня картоплина;
Гніт (шнурок з натуральної тканини, марля або кілька скручених сірників);
Рафінована соняшникова олія (без запаху);
Ніж та чайна ложка.
Покроковий алгоритм:
Підготуйте основу. Візьміть картоплину та зріжте з неї верхівку і денце. Денце потрібно зрізати так, щоб овоч стійко стояв на пласкій поверхні й не хитався.
Зробіть резервуар. Усередині картоплини за допомогою ножа та ложки виріжте заглиблення. Воно має бути досить глибоким (2-3 см), але не наскрізним. Стінки залиште товщиною близько 5–7 мм.
Встановіть гніт. Якщо у вас є мотузка з натурального волокна (важливо: синтетика швидко згорить і плавитиметься), закріпіть її по центру. Це можна зробити, протягнувши її крізь імпровізований тримач (наприклад, шматочок сірника) або просто зануривши в олію так, щоб кінчик стирчав на 0,5 см над поверхнею.
Альтернативний варіант: Візьміть 3-4 сірники, щільно обмотайте їх ватою або марлею. Вставте цю конструкцію вертикально в центр картопляного заглиблення.
Залийте паливо. Налийте в картопляну "чашу" олію. Гніт має добре просочитися нею. Зачекайте 2-3 хвилини, поки тканина або вата набереться олії.
Запалюйте. Підпаліть кінчик гніту. Свічка готова!
Корисні поради для довгого горіння
Використовуйте тільки рафіновану олію. Нерафінована при горінні може кіптити та давати неприємний запах "смаженого".
Якщо хочете додати затишку, капніть в олію 2-3 краплі ефірної олії (лаванди, апельсина чи м'яти).
Хоча картопля не горить, олія є легкозаймистою речовиною. Ставте таку свічку на металеву або керамічну тарілку. Ніколи не залишайте відкритий вогонь без нагляду, особливо якщо в домі є діти чи тварини.
Вас може зацікавити:
Як врятувати продукти, якщо світла немає 24 години
Топ-5 смачних та поживних страв, які легко приготувати без світла
11 перекусів, які зменшують апетит та допомагають скинути вагу
Схожі новини
Зеленський підбив підсумки зустрічі з депутатами СН і закликав до "боєздатності"
41 хвилину тому
"Фантастична можливість". Що кажуть у Швеції про збірну України та на який результат розраховують
близько 1 години тому
Вашингтон очікує проєкт мирного документа від Києва до 27 листопада
близько 1 години тому