Суспільство
Тісто не піднімається? Три способи перевірити якість розпушувача
близько 3 годин тому
•
Події Києва
Розпушувач для випічки може зіпсуватися, навіть якщо вигляд не змінився. Визначити це можна за кількома простими способами.
Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на сайт Real simple.
Термін придатності розпушувача
Загалом, розпушувач і харчова сода мають схожий термін придатності. Оскільки розпушувач - це харчова сода з додаванням кислоти та загусника.
Розпушувач після відкриття зберігатиметься на полиці приблизно шість місяців, а в закритій упаковці - три роки.
Якщо неправильно зберігати, а саме у вологому теплому приміщенні, то активність може знижуватися швидше.
Як зрозуміти, що розпушувач зіпсувався
Є кілька простих ознак, за якими можна визначити, що розпушувач уже не працює:
змінився запах або колір - якщо зʼявився гіркуватий, металевий чи хімічний запах, то краще не використовувати. Жовтуваті грудочки або плями теж свідчать про псування
злипся - невелике грудкування через вологу можливе, але якщо порошок став вологим і щільним - реакції не буде
тест на активність (найнадійніший спосіб) - потрібно змішати 1/2 ч.л розпушувача та 50-60 мл гарячої води. Якщо суміш піниться протягом 10-15 секунд, то розпушувач дійсний. Але якщо реакція слабка або майже відсутня - він зіпсувався
Як використати
Розпушувач - це хімічний "підйомник" для тіста на основі соди та кислот, які виділяють CO₂ під час нагрівання. Щоб він працював коректно, дотримуйся кількох правил:
дозування - стандартно 1 ч.л на 200-250 г. Надлишок дає гіркоту й крихку структуру
змішування - додавайте у сухі інгредієнти (борошно, цукор, спеції) й добре перемішуйте, щоб рівномірно розподілити. Потім додавай рідкі компоненти
тісто не варто довго тримати - після змішування одразу ставте у духовку, адже частина газу виділяється ще до випікання
температура випікання - розпушувач активується при нагріванні, тому духовка має бути попередньо розігріта до потрібної температури
Вас може зацікавити:
Ідеальний трюк для перевірки готовності випічки вдома
Які форми для випічки краще використовувати - скляні чи металеві
9 помилок у приготуванні печива, які легко зіпсують випічку