Суспільство

Тісто не піднімається? Три способи перевірити якість розпушувача

близько 3 годин тому Події Києва
Тісто не піднімається? Три способи перевірити якість розпушувача
Розпушувач для випічки може зіпсуватися, навіть якщо вигляд не змінився. Визначити це можна за кількома простими способами. Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на сайт Real simple. Термін придатності розпушувача  Загалом, розпушувач і харчова сода мають схожий термін придатності. Оскільки розпушувач - це харчова сода з додаванням кислоти та загусника. Розпушувач після відкриття зберігатиметься на полиці приблизно шість місяців, а в закритій упаковці - три роки. Якщо неправильно зберігати, а саме у вологому теплому приміщенні, то активність може знижуватися швидше. Як зрозуміти, що розпушувач зіпсувався Є кілька простих ознак, за якими можна визначити, що розпушувач уже не працює: змінився запах або колір - якщо зʼявився гіркуватий, металевий чи хімічний запах, то краще не використовувати. Жовтуваті грудочки або плями теж свідчать про псування злипся - невелике грудкування через вологу можливе, але якщо порошок став вологим і щільним - реакції не буде тест на активність (найнадійніший спосіб) - потрібно змішати 1/2 ч.л розпушувача та 50-60 мл гарячої води. Якщо суміш піниться протягом 10-15 секунд, то розпушувач дійсний. Але якщо реакція слабка або майже відсутня - він зіпсувався Як використати   Розпушувач - це хімічний "підйомник" для тіста на основі соди та кислот, які виділяють CO₂ під час нагрівання. Щоб він працював коректно, дотримуйся кількох правил: дозування - стандартно 1 ч.л на 200-250 г. Надлишок дає гіркоту й крихку структуру змішування - додавайте у сухі інгредієнти (борошно, цукор, спеції) й добре перемішуйте, щоб рівномірно розподілити. Потім додавай рідкі компоненти  тісто не варто довго тримати - після змішування одразу ставте у духовку, адже частина газу виділяється ще до випікання температура випікання - розпушувач активується при нагріванні, тому духовка має бути попередньо розігріта до потрібної температури Вас може зацікавити: Ідеальний трюк для перевірки готовності випічки вдома Які форми для випічки краще використовувати - скляні чи металеві 9 помилок у приготуванні печива, які легко зіпсують випічку